28 obedov

Stretla som dnes pri kočíkaní susedu Niku, čo má rovnako starého syna ako ja. Na hlave mala šiltovku, maskovala neumyté vlasy. Ja som si čiapku nechala doma a chvíľu predtým, než som ju stretla som si dala z ofiny preč sponku s Elzou.

Aspoň trochu som teda pôsobila pri zmysloch.

Jej malý spal, môj Noldžo oči vytreštené, aby náhodou o nič neprišiel. Prebrali sme základné témy matiek: studenú kávu, rastúce zuby, bordel doma, deti nespia. 

Potom mi Nika vraví: „Som na nervy Zuzi. Už dva roky som doma a ozaj neviem, čo mám variť.“ S pochopením som prikývla, lebo ja som doma vyše 4 roky. Týmto som si prešla a už neriešim. Idem ti hneď povedať prečo. 

Tipy z brucha
V prvom rade preto, lebo som to riešila 3 roky a nevyriešila. A v druhom rade preto, lebo je zbytočné sa tým zaoberať. Jesť musíš a mama si od toho, aby si vymyslela, ako hladné krky nasýtiť a nie od toho, aby si pindala, že čo máš variť. 

V praveku tiež nemali na každý deň iné jedlo a tu si. Dám ti zopár tipov, ktoré sa mi osvedčili a podľa ktorých sa riadim:

  1. obľúbené jedlá – môžeš jesť aj každý týždeň – u nás je to perkelt, a keď neviem čo, tak robím ten a obmieňam halušky, ryžu, kolienka, penne. Perkelt z pŕs, perkelt zo stehien a krídel. So smotanou, bez smotany 
  2. uvar väčšie množstvo – ideálne na dva dni, keď to u vás doma zvládate, aj na tri. My vieme jesť to isté dva dni. Veľmi výnimočne tri dni. Ale to sa týka asi len vývaru
  3. objednaj si jesť – deti milujú pizzu a ty budeš mať čistú kuchyňu. Vlk sýty, ovca celá a mama hviezda
  4. choď na menučko – nie je to hanba, že by si bola lenivá žena alebo čo. Ber to ako prejav zdravého rozumu a pokus o udržanie sociálneho správania sa. Hneď sa aj učeš, namaľuj, obleč si niečo vhodnejšie do spoločnosti a daj prať tepláky. Doma sa neuprace, ale ani nerozhádže. Porozprávaš sa s niekým, kto nemá obmedzenú slovnú zásobu. Hoc aj s čašníčkou.
  5. maj v mrazáku pirohy, šúlance alebo iný mrazený poklad na nečakané výpadky rozumu
  6. použi Google a recept si nájdi zo surovín, ktoré máš v chladničke

Nemáš dosť a frfleš, že toto všetko poznáš a stále ťa nevie ani za ten svet napadnúť, čo ideš variť? Večer zaspávaš a v tom príde tá najotravnejšia myšlienka „čo budem zajtra variť“ a ty si dospala, lebo otváraš Varechu a ideš sa prešulgať večerom?


Výnimočné ženy
Mám kamošky, ktoré mi vedia povedať týždeň dopredu, čo budú variť a dokonca v tejto predpovedi majú zakomponované využitie všetkých zvyškov z predchádzajúcich jedál. Úprimne túto poruchu, ehm dar, obdivujem a závidím. Nepatrím k nim.

Ja som si včera vymyslela, že budem dnes robiť pizzu. Mám mozzarelu, ktorej dnes končí záruka a vieš čo? Večer som s kľudom angličana vytiahla z mrazáku panenku a nechala ju rozmrazovať.

Do postele som išla spokojná ako brilantne som zvládla plánovanie obeda. Tak zajtra bude teda panenka a na pizzu som si spomenula až na druhý deň, keď som zbadala tú mozzarelu po záruke.

Ale odbočila som. Aby som ti rozšírila obzory, tu máš 28 jedál, ktoré varím a rotujem ich plus mínus celým rokom. A možno zistíš, že toho varíš oveľa viac a budeš na seba hrdá a budeš rada, že si si toto prečítala, lebo budeš mať zo seba najlepší pocit. Tak nech sa ľúbi a dobrú chuť:

  1. bravčová panenka s kuskusom 
  2. granadír
  3. pečené kura s plnkou/bez plnky a ryžou
  4.  wrapy so zvyškami z pečeného kuraťa
  5. buchty na pare (tie nerobím ja… Mám polotovar od Školuda pekáreň)
  6. kuracie prsia na prírodno s ryžou, zemiakmi
  7. penne s brokolicou
  8. bravčové karé na prírodno so zemiakmi
  9. bryndzové halušky
  10. bravčová panenka s pečenými zemiakmi
  11. hovädzie na prírodno s hráškom a mrkvou s ryžou
  12. kuracie curry s ryžou, pórom, kápiou a brokolicou
  13. pečená kačka s lokšami
  14. palacinky
  15. losos so zemiakmi
  16. pirohy so strúhankou a maslom, šúlance, makové rezance
  17. sekaná so zemiakovou kašou, plnená paprika
  18. hovädzí steak s opečeným zemiakom
  19. cuketový prívarok s vajíčkom, zemiakový prívarok, špenát,..
  20. špagety carbonara, aglio e olio, arrabiata, kečup a syr, bolognese, lasagne
  21. bravčové rezne so zemiakovým šalátom
  22. pstruh na masle so zemiakmi, sumček africký, treska 
  23. vysmážaný karfiol, zapečený karfiol, vysmážané šampiňóny
  24. pizza, chilli con carne
  25. zapekané cestoviny so zeleninou
  26. francúzske zemiaky
  27. fašírky so zemiakovou kašou
  28. dukátové buchtičky, pečené buchty

A to mám pocit, že je toho ešte kopu, čo sa dá navariť..

Dám ti aj polievky? Utri slinu a poďme do toho:

Brokolicová, cuketová s parmezánom, cviklová, rascová s vajíčkom, vývar (hovädzí, kurací, morčací, zeleninový z koreňovej zeleniny), minestrone, fazuľová na kyslo (so zemiakovou plackou), šošovicová, hrstková, zemiaková, mrkvová, hrášková, demikát, rajčinová, pórovo-zemiaková, batátovo-mrkvová, lúsková, kelová, cesnaková číra, cesnaková krémová, frankfurtská s párkom, karfiolová, petržlenová s červenou šošovicou, gulášová, cibuľová, rybacia, hokaido, z maslovej tekvice, zeleninová mliečna, kapustová, kalerábová, špargľová, z medvedieho cesnaku,…


Tak, teraz už si nečítaj. Je nad slnko jasnejšie, že si pripadáš, že varíš to isté dookola. Asi to aj skutočne tak je. Ale veď aj reštiky varia to isté menučko a rotujú ho. Nemôžeš predsa každý deň navariť niečo úplne nové.

Daj sa do kľudu a sem dolu mi napíš, čo ideš variť zajtra.


čus.

Komentáre k článku “28 obedov

    1. Ja bežne (raz za týždeň) robievam nivové cestoviny s babminom,cesnakom a 12% smotanou – penne,vretienka,mašličky…a za 15 min.je navarené…a zjedené tak za 5 min. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts

Šup šup hore